Kognitív Tudományi Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Szabadon választható tárgyak - órarend 2023/24 tavaszi félév

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
08:00
09:00
10:00 Az emberi emlékezet
[BMETE471004]
KF81
11:00
12:00
13:00
14:00 Az emberi arcok
[BMETE47A014]
E202
Látás, nyelv, emlékezet
[BMETE47A005]
15:00
16:00
17:00

Szabadon választható kurzusaink

A Kognitív Tudományi Tanszék az alábbi szabadon választható kurzusokat tartja.

Tavaszi félévben meghirdetve:

Látás, nyelv, emlékezet

Látni! Megnevezni! Megjegyezni! Hogyan ismerjük meg a körülöttünk levő világot? A kurzus a kognitív tudomány három lényeges területének legfontosabb elméleteit, kutatási módszereit, eredményeit mutatja be kifejezett hangsúlyt fektetve az idegtudományi adatokra és az ismeretek alkalmazhatóságára. Milyen technikákra, adatokra alapozva ismerjük meg agyunk működését egyre pontosabban – milyen előnyökkel és hátrányokkal bírnak ezek a módszerek? Valóban annyit látunk, mint amennyi a környezetünkben van? Igaz az, hogy színek nélkül is ugyanúgy látunk? Hol és hogyan teszi hozzá a harmadik dimenziót az agyunk? Van-e összefüggés az agyfejlődés és a nyelv keletkezése között? Hogyan történik a szavak, mondatok megértése? Lehetséges-e beszédértés beszédprodukció nélkül? Miért felejtünk? Mely idegrendszeri struktúrák vesznek részt az emléknyomok kialakításában? Hogyan diagnosztizálhatók az emlékezeti zavarok és milyen életet élhetünk emlékek nélkül? Megbízhatunk-e abban, amit látunk, amire emlékezünk? Ehhez hasonló izgalmas kérdésekre kaphatsz választ és tanulhatsz egyszerre három különböző területről, megismerve egyben a lényeges kapcsolódási pontokat, mozzanatokat.

Emberi arcok

Milyen információk olvashatók le egy arcról? Velünk született vagy tanulás útján szerzett képesség az arcok felismerése? Mit észlel az újszülött egy emberi arcból? Mennyire jó az idős emberek érzelemfelismerése? Tényleg nehezebb az ázsiai arcokat megkülönböztetnünk egymástól? Mit, hol dolgoz fel az agyunk egy arcból? Mit jelent az arcvakság? Hogyan teljesítünk szemtanúként a rendőrségen? Hol tartanak az arcrekonstrukciós vagy az érzelemfelismerő számítógépes programok? Hasznosak a biztonsági és térfigyelő kamerák? Hogyan működik egy arcfelismerő rendszer a gyakorlatban? Az Emberi arcok kurzus érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Az emberi emlékezet

Miért felejtünk? Mi az az amnézia? Hogyan érdemes tanulni? Milyen összefüggés van az álmok és az emlékezés között? Hogyan fejlődik a gyermekek emlékezete és hogyan hanyatlik a memória időskorban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ az emlékezetkutatás. A fenti témák legfrissebb kutatási eredményeit tekintjük át az Emberi emlékezet kurzuson.

Őszi félévben meghirdetve:

  • A nemek pszichológiája
  • Kalandozások az álomkutatás területén