Kognitív Tudományi Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Kognitív nyílt hét
2023. november 20-23.

Gyere be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékére, hallgass bele a Számítógépes és kognitív idegtudomány MSc képzés és a Pszichológia MA képzés előadásaiba és szemináriumaiba, találkozz mesterszakos hallgatókkal és a tanszék munkatársaival! A részvételhez szükség van arra, hogy előre jelentkezz.

Itt tudsz jelentkezni a nyílt hétre!

A tanszéken két mesterképzés között tudsz választani:

Számítógépes és kognitív idegtudomány MSc képzésünk fontosabb témái: látás, emlékezet, figyelem, nyelv, érzelmek – és ezen folyamatok agyi háttérmechanizmusai. Ha szeretnél erről tanulni, a témákban zajló kutatásokban részt venni, az itt tanultakat a munkaerőpiacon felhasználni, akkor jelentkezz, várunk!

Pszichológia MA Kognitív pszichológia specializáció – kísérleti vagy neuropszichológiai iránnyal. A korszerű kognitív- és neuropszichológiai ismeretek átadása mellett a képzés hangsúlyos része a gyakorlati oktatás, melyre laborjaink és gyakorlóhelyeink adnak lehetőséget.

Ez egy kis tanszék, és csak mesteri és doktori képzést folytatunk, ezért úgy tudunk figyelni a hallgatókra, ahogyan más, nagyobb szakokon nem. Fontos számunkra a közvetlen légkör, a közös kutatási munka, és a tehetséggondozás.

Milyen órákat lehet megnézni? Az órákra kattintva a hivatalos kari adatlapra juttok. Rövid leírásokat itt lejjebb találtok.

Bevezetés a kognitív tudományba (Dr. Pajkossy Péter)
Pszicholingvisztika (Dr. Lukács Ágnes)
Statisztika és kísérlettervezés (Dr. Babarczy Anna)
Társas megismerés (Dr. Rácz Péter)
Neurobiológia 1 (Dr. Zimmer Márta)
Bevezetés a kísérleti pszichológiába (Dr. Pajkossy Péter)
(N)Agy-bajban (Dr. Zimmer Márta)
Kognitív Neuropszichiátria (Dr. Kéri Szabolcs)

Hogyan lehet csatlakozni az órákhoz?

Az órákra bárki bejöhet, ha előre jelentkezik, ezt ezen a linken tehetitek meg. Mivel nagyon sokan nem férnek be a tantermekbe, ezért, ha nem jut mindenkinek hely, akkor kapacitástól függően, jelentkezési sorrendben fogunk meghívni titeket az órákra.

A nyílt hét programja

Nov 20.
12:15-13:45
Bevezetés a kognitív tudományba
J202-es terem
Nov 20.
12:15-13:45
Társas megismerés
T515-ös terem
Nov 20.
14:15-15:45
Pszicholingvisztika
T601/602-es terem
Nov 20.
16:15-17:45
Statisztika és kísérlettervezés
E404-es terem
Nov 21.
10:15-11:45
Neurobiológia 1
J102-es terem
Nov 21.
12:15-13:45
Bevezetés a kísérleti pszichológiába
J202-es terem
Nov 22.
12:15-13:45
Statisztika és kísérlettervezés
E406-os terem
Nov 22.
12:15-13:45
(N)Agy-bajban
E405-ös terem
Nov 23.
14:15-15:45
Kognitív neuropszichiátria
E402-es terem

Bevezetés a kognitív tudományba
(Dr. Pajkossy Péter)

Kogníció 101 -- Ezen a kurzuson az emberi megismerés alapvető fogalmaival, az emberi agy működésének alapvető szabályszerűségeivel lehet megismerkedni. Az órát főleg a tanszék oktatói tartják, mint vendégelőadók. Az ő előadásaik betekintést nyújtanak a tanszéken zajló kutatásokba, a tanszék munkatársait érdeklő kérdésekbe.

Pszicholingvisztika
(Dr. Lukács Ágnes)

Hogyan tárolja az emberi agy a nyelvet? Hogyan értjük meg azt, ha valaki beszél hozzánk? Hogyan rakjuk össze mi a mondatokat, amiket mondani akarunk? Hogyan függ össze ez mind azzal, hogyan működik az emberi megismerés, az emlékezet? Hogyan hatnak rá azok a társas interakciók, amelyekben nap-mint-nap részt veszünk? Ezekről, és sok más hasonló izgalmas kérdésről szól a pszicholingvisztika előadás.

Statisztika és kísérlettervezés
(Dr. Babarczy Anna)

A kurzus témája az, hogyan végezhetünk megismételhető beavatkozásokat -- kísérleteket -- azért, hogy teszteljük a világról, ezen belül az emberi megismerésről alkotott hipotéziseinket. A kurzus megismerteti a hallgatókat a leíró statisztika alapvető törvényszerűségeivel, a korszerű kísérlettervezés legfontosabb követleményeivel.

Neurobiológia 1
(Dr. Zimmer Márta)

Amit az agytekervényekről tudni akartál, de nem merted megkérdezni! Az órán megismerkedünk az idegrendszer alapvető felépítésével és működési mechanizmusával, ezt követően pedig az agy különböző működési területeit vesszük górcső alá.Társas megismerés
(Dr. Rácz Péter)

Az óra témája az, hogyan befolyásolják egymást az emberi megismerés, az emberi gondolkozás alapvető sajátosságai és az emberek társas közösségeinek működési mechanizmusai, szabályosságai. Az óra ezt a komplex problémát nyelvészeti, neurológiai, és szociálpszichológiai kutatási eredmények és etnográfiai adomák segítségével járja körül.

(N)Agy-bajban
(Dr. Zimmer Márta)

Az óra az agy és az elme alapvető zavaraival foglalkozik. Ilyenek a Tourette, HD, SM, Parkinson, a vizuális érzékelés zavarai, a vaklátás, a magasabb kognitív funkciók, és a limbikus rendszer zavarai. Az óra hangsúlyt fektet a klinikai, gyakorlati komponensre, így intézménylátogatás is a részét képezi.


Bevezetés a kísérleti pszichológiába
(Dr. Pajkossy Péter)

A kurzus a pszichológiai kísérletezés alapjait tanítja meg. Milyen etikai megfontolásokat kell egy pszichológiai kutatásnak figyelembe vennie? Melyek az alapvető kutatási technikák? Hogyan működik a figyelem és a reakcióidő? Hogyan működik a kondicionálás és a tanulás, az emlékezet és a felejtés? Milyen egyéni különbségeket találhatunk?

Kognitív Neuropszichiátria
(Dr. Kéri Szabolcs)

Az órán megismerjük a pszichopatológiák alapvető osztályzását, a tudat, a percepció és a kogníció jellegzetes zavarait, a szemantikus hálózat és a konceptuális rendszer zavarait, a téveszmék és fóbiák típusait, és mindezek neurobiológiai és kognitív alapjait.